Annons

Annons

Annons

Han har vaknat

Gäddflugfiskaren i mig gick i ide den 22 december. Jag vet att det var den 22a för det var då jag körde bort båten till vinterförvaring. Då gick han och la sig i en vinterdvala någonstans inom mig. Det var inte så att jag inte tänkt på fiske sedan dess, det hade jag, men jag har liksom stängt av det mesta och fyllt mitt liv men en massa andra saker så att gäddflugfiskaren kunde slumra utan att vakna av mina längtansfulla tankar.
Värst var det för fyra år sedan, då höll vintern oss i ett stenhårt grepp i mer än fem månader och jag led mig verkligen igenom mars och stora delar av april innan isen äntligen släppte och jag fick återse öppet vatten igen. Den vintern var hemsk. Så alla vintrar efter det har jag försökt att stänga av och låta gäddflugfiskaren sova, den här vintern har det gått riktigt bra. Den här vintern så har jag sagt åt honom att han kan sova i lugn och ro en bit in i April innan det är dags att vakna, för så brukar det ju vara. Jag har bundit mina flugor under vintern ändå, tyst och försiktigt för att inte väcka den slumrande filuren.
Men så i söndags så klev jag ut på altanen hemma, en vårsol värmde från en klarblå himmel, fåglar kvittrade och det hade varit snöfritt i flera veckor här hemma. Där och då hände nått, det var som om en stor gäspning hördes och som om det knakade i en stel kastarm och mina ögon liksom kändes grusiga. Plötsligt hade han vaknat igen, det var som en panik spred sig inom mig, det är ju isfritt och 12 grader varmt. Varför i hela friden är jag inte och fiskar! Gäddflugfiskaren är en galen figur, han har liksom bara en sak i tankarna, och nu var han både exalterad och upprörd på samma gång! Varför hade han sovit så länge, hur länge hade det varit isfritt egentligen, hur mycket fiske hade han missat? Nu skulle allt göras på samma gång, det skulle laddas båtbatteri, fixas tafsar, bindas flugor, ringas till marinan, tvättas fluglinor, rensas i flugaskar, kollas på kartor, ringas fiskekompisar, köpas bottenfärg, servas båtmotor och mera därtill! För en sak är säker, säsongen börjar nu och alldeles strax skall första flugfiskade gäddan landas för i år!

Ulf Hagström


Annons

Annons

Annons

Annons

AnnonsAnnons


Annons


MER FRÅN ALLTOMFLUGFISKE.SE