Annons

Annons

Annons

Äntligen premiär

Det blev en enkel rad i fiskedagboken på kvällen: ”Det var galet kallt i vattnet” följt av en uppskattad vikt, plats, flugval och väderinformation. Ingen värdering i vad gäddan på ca 1,5 kg faktiskt betydde. Ingenting kring att det hade varit nästan fyra månader sedan den senaste fångsten. En vinterdvala hade förflutit i stumhet när gäddflugfiskaren hade sovit men nu när han hade vaknat och fått sin första gädda så var vi två ett igen!

Flytringen hade blåst upp i väntan på att båten skulle sjösättas men inte var jag direkt förberedd på att det skulle vara SÅ kallt som det faktiskt var i vattnet. Trots att det varit en tidig vår och det kändes som att jag missat en massa fiske sista veckorna så blev det tydligt när jag väl paddlade mig ut att det sig att det fortfarande var mycket tidigt på säsongen. Glasklart i vattnet i den viken jag valt som normalt sätt är en grumlig plats och jag såg väldigt lite växtlighet på botten. Jag ringer en fiskebroder som jag vet är ute med båt och han berättar deras ekolod visar 2,8 grader i vattnet. Inte konstigt att jag  inte kände mina fötter längre när jag väl kom upp ur vattnet efter dryga två timmars fiske.

Det tog nästan en timmes fiske innan jag fick det där magiska första hugget för säsongen, jag var nästan förvånad att jag lyckades sätta mothugget, jag märker direkt att det är en liten fisk men blir ändå strålande glad när jag väl lyckas få in den lilla stackaren till sida av ringen. En grön flash tail fluga var det som krävdes för att få honom (för det är en liten hane) att hugga. Jag noterar att han är nedlusad med iglar på ryggen vilket skvallrar om att han nog stått stationerad på grundvattnet en period. Jag fumlar fram mobilen och försöker föreviga årets första fisk med mobilkameran innan han får simma tillbaka igen.

1551626_10152642566632714_8371073491789814775_n

Jag hinner få två hugg till innan mina fötter ger upp och jag kliver upp igen. Det första var en gädda som var marginellt större än flugan som missade hugget i ytan men den andra var en betydligt större fisk som var uppe och skummade i ytan och som jag drillade i några sekunder innan hon (för det var nog en stor hona) simmade ner i stubbvassen och lyckades slita sig loss.

På kvällen sätter jag mig och tar fram fiskedagboken och vänder upp ett nytt tomt blad. Jag noterar gäddans uppskattade vikt, vilket fluga den tog på, väderförhållanden och plats och lägger till en kommentar om kylan i vattnet. Men det som inte står i dagboken och ag minns mest från årets första pass är glädjen att vara igång igen, och känslan av att ha hela säsongen framför mig. It’s on now!


Annons

Annons

Annons

Annons

AnnonsAnnons


Annons


MER FRÅN ALLTOMFLUGFISKE.SE