Annons

Annons

Annons

En märklig vår

Det är tydligt när man skummar igenom sociala medier att många haft ett bra vårfiske efter gädda, men i Stockholms södra skärgård har det varit allt annat än bra och jag blir inte riktigt klok på varför. En tidig islossning gjorde att det gick att börja fiska på många ställen redan i början av Mars vilket historiskt sett alltid borgat för ett bra förleksfiske och generellt sett har jag alltid haft bra vårfisken i ytterskärgården när isen släppt tidigt.

Men det varma slutet av februari och början av mars följdes sedan av kallt väder igen, aldrig riktigt minusgrader men som max kanske 4-5 plussgraderl, vilket gjorde att vattentemperaturen låg riktigt lågt hela mars och en bra bit in i April. De stora ansamlingarna av gädda i de grunda lagunerna där jag fiskar har egentligen aldrig kommit och så här i början av Maj vet jag inte riktigt vad som hänt. Jag har haft tio fiskepass hittills i år sedan min premiär i Mars, majoriteten av dessa har varit under Aprilmånad och jag har inte haft ett sånt dåligt snitt på antal gäddor per pass i skärgården sedan tio år tillbaka. Faktum är att på mina sju pass i skärgården så har jag haft fem (!) bompass hittills i år.

Om man som jag har ett heltidsjobb och familj så får man passa på och fiska när man kan och de pass jag haft hittills har varit dåligt tajmade på sånt sätt att det vädermässigt ofta varit sämsta möjliga förhållande. Strålande sol och vindstilla, vind som vänt från syd till hård nordan, ostlig vind, temperaturer som dykt på natten etc. Men det går inte alltid att skylla allt på väder och vind och även vid dåliga förhållanden så brukar vi framför allt se mycket fisk så här års, ha mycket följen eller i alla fall kunna skrämma upp ett par fiskar per pass. Det som är extra märkligt är att vi under flera veckor har haft högt vatten i skärgården, något som historiskt alltid har gett bra fiske under våren.

Några sker har jag dock konstaterat som försvårat fisket och som kan vara del av förklaringen.
– Kallt i vattnet under långt tid
– Få soltimmar vilket gör att nästan inget har börjat växa upp på botten ännu
– Kallt + lite växtlighet gör i sin tur att vattnet är nästan ofattbart klart i de laguner och vikar jag fiska
– Många tvära kast i temperaturer, från 12-13 grader ena dagen ner till 3-4 dagen efter.

Jag hade sånt här vårfiske både 2005 och 2006 med fler bombass än fångstgivande pass och jag vet att det kan gå fort från fisktomt till att vara proppfullt med gädda i ytterskärgårdens laguner, men de få gångerna då jag tagit mig inomskärs så har jag haft samma problem och haft oerhört svårt att hitta fisk. Dessutom har jag pratat med både guider och andra sportfiskare och alla rapporterar om samma problem den här våren i Stockholms södra skärgård.

Jag har inga nycklar just nu att låsa upp det tröga fisket utan nöter på tills det vänder på riktigt. Det enda jag vet säkert är att det så här års brukar vara som bäst fiske men just nu är det som sämst.

Det här var mitt sista inlägg på Stafettbloggen (för den här gången), jag hoppas ni har haft trevlig läsning! Nu lämnar jag över stafettpinnen till Mikael Hagman som tar över från mig!

Skitfiske!
/Uffe

 


Annons

Annons

Annons

Annons

AnnonsAnnons


Annons


MER FRÅN ALLTOMFLUGFISKE.SE