Annons

Annons

Annons

Fiskedagbokskartan v.2!

Det här är en re-post med uppdaterad information kring ”Fiskedagbokskartan” som jag publicerade på min blogg 700teeth förra året.

Fiskedagbokskarta alltså, är det ens ett ord? Japp, förmodligen kommer det aldrig att komma med i SAOL, men här hemma hos mig är det ett riktigt ord! Det har sin tjusning att skriva fysisk fiskedagbok tycker jag, det blir lite av en högtidsstund efter en dags fiske att dokumentera ner fångsterna på papper. Jag hade en period då jag skrev allt på datorn i Excelark istället men jag saknade tjusningen i att ha något att bläddra i så jag gick tillbaka till en fysisk dagbok istället.

2014-04-07t08-23-40_0

Min skrivna fiskedagbok är fortfarande given

Men oavsett om man skriver upp sina fångster i pappersform eller på datorn i t.ex. Excel så är det ganska svårt att dokumentera exakt var man fått sina fiskar.

Därför har jag under de senaste tre åren också fört “Fiskedagbokskarta”. Det är helt enkelt en privat karta i Google maps som jag skapat och valt att den skall vara dold (det betyder att det bara är jag som ser och kommer åt den). Här har jag sedan skapat “Platsmarkörer” på alla fiskar jag fångat och skrivit datum och vikt. I den skrivna dagboken står mer information sen om klockslag, väder och fluga.

Ibland kan det vara värt att spara mer information om själva platsen än att man fick en gädda i “Sydviken”, blåste det nordligt den dagen så kanske man också vill veta att man fick den på västra sidan nedanför stora stenen. Jag tror att man lär sig mycket av att föra detaljerad statistik och hitta mönster i var man får fisken och när och på en sån här karta kan man se mycket tydligare mönster än på en skriven rapport.

dagbok2

Ibland behöver man zomma in ordentligt för att urskilja alla fångster på favoritplatserna

Jag har färgkodat mina fångster med olika färger för varje år och dessutom olika typer av platsmarkörer om det är mina eller sonens fiskar. I vissa fall lägger jag in länkar till foto på gäddan också. En sak som jag började med förra året var att lägga en speciell markör för alla gäddor över fem kilo för att kunna enkelt filtrera på de större fiskarna i mina vatten.

Under slutet av förra året så lanserade Google en ny version av ”my maps” med lite mer avancerad funktionalitet. En sån väldigt användbar funktion är möjligheten att lägga in sina markörer i olika lager, t.ex. per år eller inom vissa spann av storlek? T.ex kan man lägga alla gäddor över en viss längd i ett egen lager för att kunna se dessa separat? En mycket irriterande sak är dock att man inte kan flytta markörer mellan lager, vilket gör att min egen karta som jag importerade in till den nya versionen som har flera hundra markörer inte går att på ett enkelt sätt fördela ut i olika lager. Men den fyller sin funktion ändå även med alla markörer på samma lager.

dagbok3

Ett foto på gäddan kan vara ett bra sätt att komma ihåg vilken det var

Det enda du behöver för att komma igång är ett google konto, surfa sedan till www.google.com/maps/d/u/0/och skapa en egen karta och börja märka ut dina fångster. Är ni flera i ert fiskegäng som fiskar på samma ställen men kanske inte alltid tillsammans så kan detta vara ett perfekt sätt att dela mer er till varandra samt att bygga en ordentligt stor karta tillsammans med kanske många hundra gäddor per år.


Annons

Annons

Annons

Annons

AnnonsAnnons


Annons


MER FRÅN ALLTOMFLUGFISKE.SE