Annons

Annons

Annons

Ja vi elsker dette (flugfiske)landet

Min far är ifrån Danmark, jag är uppfostrad som svensk och älskar att fiska Norge.
Så dagen till ära tänkte jag lite extra på grannlandet och dess fantastiska fiskevatten förstås. Sött som salt jag gillar allt! Men det är speciellt ett ställe i som dök upp i tankarna idag och det är Femundsmarka i närheten av Trysil.

Första sommaren på 90 talet var jag där som ledare i Sportfiskarnas ungdomsledarutbildningar. På den tiden fiskade jag med allt efter allt (Okej inte nät och nobeldrag) men inte många fiskesätt kändes främmande för mig utom ett.                                                                                                Flugfiske var fortfarande lite av en gåta och kändes visserligen lockande men vad det värt intresset? Vår instruktör för fluga var dåvarande Fiskerikonsulenten Anders Karlsson som är nuvarande Tillförordnad Generalsekreterare för Sportfiskarna. Jajamen fint skulle det va fast det visst vi inte då förstås.

Anders var och är säkerligen lika tålmodig då som nu och det behövdes när han skulle försöka lära oss ”hedningar” vitsen med flugfiske och allt det där runt omkring.Under ett fiskepass såg jag dagsländor (det hade jag lärt mig själv faktiskt) drifta stillsamt ner för en nacke och fina harrar steg och plockade gobitarna. Jag grävde i asken och fann en snarlik imitation. Kastet gick rätt bra och mendningen fungerade men nix. Harrarna fattade inte tycke, och jag fattade inte varför! Men så såg jag det, åtminstone så trodde jag det i alla fall. Harren tog bara sländor som rörde på sig. Ett febrilt kast senare följer jag andlöst imitationens färd nedför nacken och när den var framme i harrzonen drog jag knappt märkbart i linan. Flugan rör sig lite grand och ögonblicket senare klipper harren till. Hjärtat får inte plats i bröstkorgen och när jag ser mig omkring som ett barn som söker bekräftelse så skådar jag Anders på andra sidan ån. Han ler och säger lugnt  – Nu är du en riktig flugfiskare.

Hur rätt han hade får väl eftervärlden döma men jag var fast. Många flugfiskepass har det blivit efter det och kärleken till flugan som fiskesätt har inte släppt.

Så där har ni det bröder och systrar i Norge! Femundsmarka var platsen där jag åkte dit. Och för att fira det lägger jag ut en fluga som den duktige flugbindaren Arve Herman Tangen ifrån Trysil är pappa till. Steinsmetten. En fantastisk streamer i mitt tycke.

Lev Väl och Fiska Mycket!

 

 


Annons

Annons

Annons

Annons

AnnonsAnnons


Annons


MER FRÅN ALLTOMFLUGFISKE.SE