Annons

Annons

Annons

Mark Twain

Alldeles för ofta ser jag gäddflugor som är jättefint bundna, på tub eller krok, med bra tapering och bra mix av färger men med på tok för mycket material. Inte nog med att en fluga blir väldigt dyr om man skall använda en halv bunt flash per fluga den kommer framför allt blir svår att kasta och tappar så mycket rörelse i vattnet. En sparsamt bunden fluga för gäddan där materialet har mycket luft mellan sig skapar en nästan svävande fluga som pulserar magiskt vid hemtagning men som framför allt fortsätter att vibrerar och pulsera när den står still i vattnet. En överdressad gäddfluga blir som en klump i vattnet, den sjunker ofta alldeles för fort och tappar den där magiska kombinationen av pulsering och vibrering med förmågan att sväva mitt i vattnet.

20150206_141626580_iOS

Sadel-hackel fjädrar är perfekta för att uppnå mycket rörlighet

En av anledningarna till att många använder så stor mängd material i sina flugor är nog att de vill uppnå en tydlig profil på flugan, vilket jag kan förstå, men frågan är hur gäddan faktiskt jagar sitt byte? Vilken typ av vatten fiskar du i? Hur fiskar du din fluga? Allt detta är frågor som vi måste ställa oss när vi designer ett bete som vi vill att gäddan skall ta, framför allt för gäddflugor. Ett stort jerkbait eller ett stort tailbete lockar ju inte fisken till hugg på sin stora fina profil utan på sättet som betet rör sig! Jag har långt ifrån alla svar, men mina egna erfarenheter i kombination med diskussioner jag har haft med gäddfiskare som har långt fler fiskedagar per år än mig har fått mig ganska säker på att ”livet” i flugan är den viktigaste egenskapen för att kunna locka en gädda till hugg.

Tricket är att binda flugor i sparsamma sektioner med mycket luft mellan, du vill skapa en illusion av volym med så lite material som möjligt. Desto fler sektioner desto mindre material i varje sektion. Det jag ofta ser är att många binder alldeles för mycket material alldeles för nära varandra, det uppstår en för snäv vinkel mellan varje material som hämmar rörelser. Fördelen med den rörlighet som leden i flugan tillför försvinner och materialet trasslar sig runt kroken på ett sätt som bara är frustrerande. Mina egna Triple treat flugor startade som lite överdressade flugor där jag band fyra sektioner med material, nu mera har jag tagit bort en sektion och binder dessa med ungefär hälften så mycket material som jag gjorde i början.

 

IMG_6615

Sparsamt med flash över en kärna med bucktail och Nayat ger en illusion av volym

 

Ta dig tid och syna dina flugor, både i bindstädet och i vattnet, fundera på hur de beter sig, fundera på under vilka förhållanden du fiskar i. Pröva att använd mindre material och se vilka effekter som uppstår. Det är nästan alltid lösningen för en ökad rörlighet!

Så tänk på:

– Bind sparsamt med material i varje sektion, desto fler sektioner desto mer sparsamt i varje del.
– Addera något form av hårmaterial, Nayat, Craftfur, Räv eller liknande mellan Bucktailkragen och flash, det förhindrar att flashet faller igenom bucktailen.
– Ha gärna ett par-tre millimeter luft emellan varje material (bucktail, hår och flash etc.) det ökar rörligheten.
– Bind ett lite tjockare huvud, det bromsar flugan och får den att knäcka i leden vid hemtagning och skära ut åt sidan som ett jerk-bait.
– På en ledad krokfluga så räcker det med en sparsam bucktail-krage på kroken och en på shank’en.
– Bakre bucktail-kragen binds bakåt och den främre binds resversed vilket skapar olika vinkel på kragarna, vilket ger mer luft emellan och större rörlighet uppnås!
– Tänk hela tiden på varför du använder ett visst material eller binder på ett speciellt sätt, analysera och fundera!

Mark Twain sa att det finns ingenting som kan förbättra en text så mycket som att man tar bort delar av den, typ samma sak gäller alltså för gäddflugor. Vill du förbättra dem så börja med att ta bort en del av det materialet du normalt använder så blir de lättare att kasta, billigare och med större rörlighet i vattnet!

Flugan ovan i motljus - här syns det tydligt hur sparsamt bunden den är.

Flugan ovan i motljus – här syns det tydligt hur sparsamt bunden den är.

 


Annons

Annons

Annons

Annons

AnnonsAnnons


Annons


MER FRÅN ALLTOMFLUGFISKE.SE