Annons

Annons

Annons

Mikael Hood

I slutet av nittiotalet började jag hjälpa till med Sportfiskarnas lägerverksamhet. Det var den duktige ledaren och flugfiskaren David Berkeley som utsågs till att ordna flugfiskeläger i Kirunafjällen och jag skulle vara en av hans handgångna män. Sagt och gjort eller? Nja inte riktigt, det blev mycket planering och utrustningsfrågor som skulle lösas innan avresan. Bara maten blev en upplevelse att beräkna, tillaga och testa hemma i kökshörnan. Kåsor och nävar fick vara riktmått för volymer när Trangiakökens kapacitet skulle beräknas för de stora grupperna. Hur mycket bränsle skulle gå åt på en vecka? Gas eller Tenol?  Och när maten sen skulle ut hur mycket dasspapper ungefär? Skulle vi röka fisk? Hur mycket spån och bränsle i så fall? Med mera,med mera…..

Ungdomarna skulle också ha info om vad de behövde ta med sig upp  förutom de viktiga fiskegrejerna. Typ tält, sovsäck m.m. Och så var det där med kläder förstås. Så och så många kallingar, T-shirtar (stavar man så?), sockor, regnkläder och inte minst en go tröja. Vis av erfarenheter så visste vi att fjället kan erbjuda alla typer av väder även sommartid.

Resdagen kom till sist och natttåget började sin långa resa upp igenom landet. Ungdomar nertyngda av rejäla packningar anslöt utefter rutten och till sist var framme i Kiruna och snart var turen kommen till helikoptrar och sjöflygplan. Väl framme byggdes basläger upp, spön tacklades och snart böjdes dom och skratt och utrop hördes över vidderna.

Kvällen kom och det märks i midnattsolens land av att det huvudsakligen blir lite svalare och i bästa fall lite färre myggjää…! En värmande brasa tändes, Trangiaköken fick göra varma drycker och snart stod vi där med var sin kåsa och en grillkorv på G. Det var då jag såg dom för första gången. En ring av mörka, huvade varelser som stod placerade runt elden. Man fick riktigt kika efter för att se vem som var vem. Vi ledare stod där i motsats med våra vildmarksställ, käcka fiskehattar och kepsar. En go tröja var alltså lika med en hood – Ja ja man tar vad man har tänkte jag för mig själv.

Nästa dag utsattes vår lilla munkorden för värme och mygg. Hoddarna åkte av och myggnäten på. Var det svårt att identifiera på kvällen så var det inget mot myggnätsgänget. Och så där höll det på denna vackra fjällvecka. Hood, Myggnät,hood,myggnät,hood,myggnät…….!!  Så när veckan tyvärr var till ända och det var dags att packa ihop så kunde vi tack och lov konstatera att samma grabbar som åkte med upp också ville åka med hem.

Ett år gick fort och sommaren därpå åkte vi upp till ett fjäll som var raka motsatsen till året innan. Blåst, regn och kylslaget dygnet runt. Hood gänget var rustade för detta och blev det någon gång lite lä eller vindstilla så började det snart de små jää.. surra runt oss. Hood med myggnät check!! Deras egen mor skulle inte ha känt igen dom tröstade jag mig med.

Åren har gått och många läger har vi haft! Hoddarna är fortfarande där! Inneplagget som blev ett utmärkt uteplagg. Värmer överkropp,nacke och huvud, skyddar mot midnattssolen, flugor på villovägar.och sist men inte minst. Ett bra skalskydd mot mygg. Jag har tipsat lägerdeltagarna om många saker men det här är deras praktiska tips till dig som åker ut i vår vackra fjällvärld.

Lev Väl och Fiska Mycket

 

 


Annons

Annons

Annons

Annons

AnnonsAnnons


Annons


MER FRÅN ALLTOMFLUGFISKE.SE